top of page
viktor.jpg

Med unik sockermärkning vill han sätta press på producenterna

VALLENTUNA 12 november.

Grönt, gult, rött och svart. Fyra färger på hyllkanten i mataffären talar om för dig hur mycket tillsatt socker det finns i maten – och hjälper dig att handla nyttigare. Idag är det premiär för märkningen på ICA Nära Brottbyhallen i Vallentuna.

- Jag vill med detta initiativ ge makten till mina kunder att välja de producenter som är bäst för deras hälsa. Jag är helt övertygad om att Sockerchecken har stor potential att skapa en förändring som är bra för folkhälsan, säger Viktor Rönn, handlare på ICA Nära Brottbyhallen.

 

Premiären på ICA Nära Brottbyhallen blir torsdagen den 12:e november och personalen har i dagarna märkt upp de allra flesta varorna i butiken – som blir först ut i norra Stockholm med märkningen.

- Vi inleder nu ett samarbete med företaget Sockerchecken som har tagit fram en unik sockermärkning. Nu exponerar min butik våra produkters sockerhalt för att vi tror att leverantörerna kan bli bättre. Vi berättar för kunderna hur hög andel tillsatt socker som finns, vilket inte har varit helt tydligt innan, säger Viktor Rönn.

Viktor har som ambition att märkningen ska sätta press på leverantörerna att hålla nere sockerhalten i sina varor:

- Konsumenterna får nu tillgång till kunskap som hjälper dem att göra medvetna val. Det är ingen pekpinne, utan ett pedagogiskt hjälpmedel för ”vanligt folk”, säger han.


Här ska du hålla extra koll

Fikabröd, läsk och godis vet vi alla innehåller mycket socker.

- Den stora aha-upplevelsen för konsumenterna kommer inte att bli på godishyllan, där vet man redan att produkterna är sötade. Istället uppmanar jag kunderna att vara lite extra uppmärksamma bland hyllorna för bröd, juice och flingor, säger Mattias Andersson, vd för Sockerchecken.

Vill du lära dig mer om socker? Följ Sockerchecken på Instagram eller Facebook.


 

bottom of page